söndag 14 april 2013

På bio

Igår var vi på en mycket märklig bioupplevelse. Det var nog det mest annorlunda jag någonsin varit på. (Och då har jag ändå sett en indiskt film - 3 idiots - på hindi när jag var i Indien med exresegänget. Det gick till som så att vår guide satt mellan oss och förklarade vad som hände. Och publiken var totalt engagerade i handlingen. De klappade händerna, skrattade och flämtade när bruden inte ville gifta sig med den mannen som var vald till henne.) 

Igår såg vi i alla fall en dokumentär som heter Citizen Koch som handlar om det kontroversiella omvalet av Wisconsins republikanske ledare Scott Walker för 1 år sedan. Om jag ska generalisera lite så beter sig amerikanerna helt annorlunda mot svenskar när de ser en politiskt dokumentär och det var alltså detta som gav upphov till den märkliga bioupplevelsen. Från buaropen och applåderna att döma gissar vi att de flesta ur publiken inte var på Walkers sida. Men det är bäst att jag berättar lite mer om det så att ni förstår vad jag menar.
Washington DC
Har inga bilder att bjuda från igår så ni får nöja er med denna från Dr Martin Luther King Jr Memorial
När filmen började satt halva biosalongen och sjöng/skrek en ramsa och jag kände mig förvirrad som trodde att det var någon studentsång (eftersom vi såg filmen på universitetet) alternativt att alla medelålders människor (som utgjorde större delen av publiken) hade druckit för mycket. Filmen fortsatte i samma anda och när det visades klipp från protester satt publiken åter och sjöng med i protestramsorna. De ojade sig när en man (som kämpade mot Walker) berättade att han aldrig röstat (har var typ 65år gammal) och skrattade sedan när han gick till vallokalen för första gången och hans fru sa något i stil med: "I can't believe that the first time I get you to vote it's for a democrat!" eller varpå han röstat sa: "I might even vote in the next election".

Filmen tog också upp en republikansk kandidat till det amerikanska presidentvalet som vägrade ta emot pengar från stora företag. Det kanske är onödigt att nämna att han tyvärr inte fick så många procent av rösterna (istället var det ju Mitt - Binders full of women - Romney som gick vidare). Men det var i alla fall både underhållande och skrämmande att se vad han råkade ut för.

Om vi bortser från den märkliga känslan av att befinna sig mitt i någon form av politisk väckelsemöte så var det en intressant film. Fast jag blir mörkrädd när jag tänker på att det faktiskt är så här det går till i verkligheten. Stora företag som har tillräckligt med pengar kan stötta "sina kandidater" och är de som vinner valen. Deras kandidater försvårar sedan tillvaron för alla som redan har det svårt ekonomiskt och som ser till att storföretagen kan plocka på sig ännu mer pengar. För det var precis det som hände här i Wisconsin. Walker fick 8 gånger så mycket pengar som sin demokratiska motståndare. Walkers pengar kom främst från storföretag utanför Wisconsin. Demokraternas pengar kom främst från fackföreningar. När Walker blivit omvald försvårade han förhållanden för fackföreningar i Wisconsin. Något som sedan spred sig till andra stater. Läskig värld vi lever i.

2 kommentarer: