torsdag 18 oktober 2012

Vansinnig reklam

Här kommer en reklamjämförelse/iakttagelse. Det är väl knappast en nyhet att amerikanska program har reklamavbrott typ var femte minut. Det i sig är egentligen inte så jättejobbigt eftersom varje reklamsnutt är så kort. Inte som i Sverige där reklamen (om man nu orkar kolla på någon av kanalerna som innehåller reklam) är typ 5min lång. Nä, det som är jobbigt är budskapen. Därav kommer min lista på reklamer som jag blir irriterad/förundrad över med amerikansk reklam.

1. Satsa på Clean coal!
OMG. Jag vet inte var jag ska börja. Jag förstår helt enkelt inte hur det är möjligt att oljeindustrin och kolindustrin kan få lov att klanka ner på EPA (amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket) i ändlösa reklamer. Reklam efter reklam säger att man ska satsa på olja och "clean coal" och att EPA borde backa på sina "heavely regulated" miljökrav för att "now is not the time". Det gör mig så förbannad att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Det är även dessa industrier som nämns som de största sponsorerna till presidentkampanjerna...

2. Presidentkampanjer
Gud i London alltså. Så jäkla tråkigt med all negativ reklam som bara berättar hur vansinnigt dålig motståndaren är men inte säger ett dyft om vad man själv tänker göra åt saken. Billigt och fult, men snart är det tack och lov över. Hoppas det aldrig blir så i Sverige.
20120911-IMG_19643. Reklam för olika medicinska preparat.
Tycker det är ganska lustigt att de första 10 sek gör reklam för en produkt och att resterande 30 sek av reklamen varnar för alla biverkningar. Och så brukar de nämna något om att "använd inte den här produkten om du har en infektion, äter andra mediciner, har varit behandlar för tbe, har huvudverk, har diarré etc etc...". Vet inte om ni förstår vad jag menar men alltså. Jag tycker att det är konstigt att nästan hela tiden för att sälja en produkt går åt till att förklara när man inte ska köpa den.

4. Reklam för lawsuits
Det pågår ändlösa reklamer om att man kan ha rätt till ersättning om man köpt ett medicinsk preparat och sedan fått massa biverkningar. Gör ju att man blir sådär inställd till alla de där preparaten man funderade på att köpa i punkt 3...

5. Scampi/Tigerräkor
Jag känner mig lite konstig när jag ser alla reklamer för mat som innehåller "goda och billiga" tigerräkor efter att ha blivit matad med Svensk reklam om hur dåligt det är att äta de där jätteräkorna. Det är en typisk ickefråga här i staterna kan man ju säga. Men jag tänker minsann inte falla in i räkfällan. Jag har inte ätit jätteräkor på typ ett år och jag tänker knappast börja nu.

Nu kanske ni tycker att jag låter supernegativ om all reklam här men. Alltså. All reklam är ju inte dålig. Finns massa rolig också. Jag kommer inte på någon just nu... Men den finns :)

Translation: My take on american commercial. Lots of things that i find disturbing (promoting clean coal, scampi and presidential campaign in general) or funny (the way medicinal products are promoted).

2 kommentarer:

 1. kul =) kan du inte visa några reklamsnuttar från Youtube om du gör nåt mer inlägg om detta. vore kul för en som jobbar med reklam att se lite vad du får se =)
  kram kusin vitamin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den här dommedagsprofetian är väl den som är mest disturbing när det gäller clean coal http://www.youtube.com/watch?v=wl3EO-RJuKo&feature=player_embedded
   den andra hittar jag inte just nu.
   Känner du dig bättre i halsen nu?
   kram Lina

   Radera