söndag 2 december 2012

Hoover Dam, del 1

Eftersom Lina så snällt låter mig skriva om vårt besök till Hoover Dam och Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge så tänkte jag att jag skulle göra just detta. Jag besökte Hoover Dam för första gången våren 2001 och lät mig imponeras till den milda grad att jag skrev mitt specialarbete på gymnasiet om dammen. Det var ett kärt återseende mellan dammen och mig, även om besöket var lite kort. Vi åkte från Las Vegas vid 9-tiden i onsdags morse. Det tar cirka 45 minter att köra till Hoover Dam. För er som inte vet det så ligger dammen precis på gränsen mellan två delstater. Halva dammen tillhör Nevada och den andra halva tillhör Arizona. Till råga på allt så går även gränsen mellan Mountain Time Zone (UTC -7) och Pacific Time Zone (UTC –8). Som om detta inte var nog så anväder sig delstaten Arizona inte av sommartid, vilket gör att halva året så är klockan lika mycket på bägge sidor medans under andra halvan så skiljer det en timme. Nog om tidszoner och mer om damm- och brobyggandets ädla konst.

HooverDam - 20121121 - 31
Översikt över Hoover Dam skuggan av bron som vi står på och tar bilden
För er som inte känner till Hoover Dam följer en kort resumé nedan, jag ber redan nu om ursäkt för den oändliga blandningen av svenska och engelska uttryck. Men jag ligger i soffan som skriver detta så man ska inte ha så höga krav på mig.
Hoover Dam byggdes mellan åren 1931-1936, mitt under den stora ekonomiska depressionen som rådde vid den tiden. Syftet med dammen var att reglera vattenflödet mellan delstaterna kring Colorado River. Varje år så orsakade smältvattnet stora översvämningar längs floden vilket gjorde det svårt att odla på markerna. Det var handelsminister Herbert Hoover (som senare blev USAs 31:a president) som var grunden till överenskommelsen mellan den sju delstaterna. Dock så var det president Calvin Coolidge som skrev under motionen Boulder Canyon Project som ämnade upplåta en dam. Valet av dam föll på en ”Gravity-arch dam” under noga uppsyn av John L. Savage som var Chief Engineer på U.S. Bureau of Reclamation. Hoover Dam är således en kombination av en traditionell gravity dam (som fungerar genom att låta dammen rena massa överstiga vattentrycket) och en arch dam (som konstrueras i en bågformation uppströms för att leda vattentrycket ut mot kanterna som förankras mot berg). Hoover Dam är alltså en kombination av detta. Som ni kan så på bilden nedan så är dammen mycket längre (i flodens riktning) i botten än vad den är i toppen, vilket liknar en gravity dam. Men dammen är också smalare i botten än i toppen, plus att toppen är bågformad för att leda krafterna ut mot berget. Ganska imponerande att man klurade ut detta för 85 år sedan utan datorer. Å andra sidan så har man räknat ut att man har ungefär 1.8 gånger så mycket betong i dammen än vad som egentligen krävs. 

Plan och tvärsektion av Hoover Dam. 

Elproduktionen vid Hoover Dam kommer från 17 turbiner med tillhörande generatorer. Produktionen är i snitt ca: 4.2 TWh per år. Elen delas mellan delstaterna California, Nevada och Arizona. För er som vill läsa mer om Hoover dam rekommenderar jag att ni söker upp denna information själva, alternativt kontaktar min gamla gymnasieskola i Tranås för att se om dom har kvar mitt specialarbete J

Som goda ingenjörer vi är så ville ju Lina och jag ju givetvis gå den långa guidade turen av dammen. Men detta inlägg blev redan ganska långt så jag fortsätter med vårt besök i nästa inlägg.....

HooverDam - 20121121 - 25
Hoover Dam intake towers on Nevada side

3 kommentarer:

  1. fint. spännande!
    vad är det som der ut som nät,som ligger över byggnader osv på bilderna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vajrar som hänger kvar från "kranar" och "hissar" kan man väl kalla det. Det som man använda när man byggde dammen. Jag tror det är 8 eller 9 stycken.

      Radera
  2. Hej Kristoffer! Hoppas att du mår bra och kan känna dig belåten med the tripp to Las Vegas och din ,vad jag förstår helt underbara gamla värdfamilj.Känn dig lycklig som fått uppleva dem och detta i ditt liv.
    Men vad du kan.... och vet... otroligt mycket om verkligt intressant fakta.Som Hooverdammen!Jisses! Ska genast söka på Tranås.se -specialarbeten!!!!Vi är stolta ska du veta!Stor kram!Gerti Ha de fortsatt underbart bra! Hälsa Lina!

    SvaraRadera