måndag 22 oktober 2012

Helginlägg no. V

Nu så blev mitt inlägg lite försenat pga försoffning och att vi i helgen kollade klart på sista säsongen av Vita Huset.

Kom hem igår efter en resa upp till Duluth i Minnesota tors-fre. Ganska lång resa (6h+ effektiv bilresa) för så kort vistelse! Duluth ligger precis i västra änden av Lake Superior vilket gör det till en stor hamnstad. Man fraktar allt möjligt som ska vidare till USA och Kanada. I fredags innan vi lämnade så passade vi på att äta lunch på restaurangen på Hotel Radisson (där vi övernattade). Dom har en snurrande restaurang på 17:e våningen som gör att man får bra vy:er över hela staden. Aerial Lift Bridge är tydligen Minnesotas mest fotograferade landmärke. (det är bron för er som inte fattade det)

Duluth ligger  i en ganska kraftigt sluttning. Bild på "Town hall", Court house m.m

Delar av Duluths boardwalk och Aerial Lift Bridge

Jag och min "chef" på FPL, Jim, åkte till Duluth för att träffa Mr. Bradshaw som jobbar på Natural Resources Research Institute (NRRI) och diskutera "cover bridges" projektet. På vägen upp i torsdags så passade vi på att kika lite på träbroar, som man bör när tillfälle ges.
Den första bron är en täckt träbro som man byggde 1991 för att hålla liv i traditionerna att bygga täckte träbroar. Den är byggd helt av CCA impregnerat limträ. Den har stått i 21 år och är mer eller mindre som ny. Säga vad man vill om dessa gamla miljöovänliga träimpregneringar, men dom är banne mig effektiva. Bron består av ett Town Lattice fackverk som bär en platta av limträbalkar som liggger på lågkant. Inte så gammal som de flesta andra täckte träbroar, men fin ändå.


Ser ut som att man är på väg in i en lada...

Ganska fint är det ju dock med fackverk (kom igen nu, det tycker ju nästan alla, eller?)

När vi åkte vidare ut i vildmarken så kom vi efter ett tag ut till denna bron som ligger intill ett gammalt militärområde som man förr använde för att kommunicera med ubåtar värden över. Tekniken heter Extreme Low Frequency (ELF) Radio. Stället var nu nerlagt men man kunde se alla ledningsgator där antennerna var förr. Och så är det ganska konstigt att vägen går från en liten grusväg till en stor fin asfalterad väg mellan området och intilliggande huvudled. Hursomhelst så var denna lilla bro en tvärspänd platta, som för er oinvigda är vad jag har forskat på i fyra år. Med andra ord, as tufft! Den här bron är i ganska stort behov av underhåll då en massa av balkarna i bron har börjat glida (vilket dom inte ska!). Glidningar av balkarna i dessa broar är också precis vad jag forskar om. Ni fattar ju hur spännande det är!

Obligatorisk brobild från sidan. (Jag fick klampa rätt långt ut i  buskagen för att ta denna bilden.

Glidningar av balkarna i bron, aj aj aj. Inte bra!
Vi var för övrigt ganska nära att få soppa torsk mitt ute i skogen.Vi fick åka en liten omväg för att komma till en mack och tanka. Givetvis så passade jag på att köpa lite godis som jag inte testat innan. Det fick bli M&M's med choklad omkring små pretzels kulor. Sjuuuukt gott om man gillar choklad och pretzels, och det gör man ju.Nu började det bli ganska mörkt men vi han precis med en sista bro innan det blev för sent. Denna bron var den första tvärspände träplattan konstruerad med limträbalkar istället för vanligt konstruktionsvirke. Alla våra tvärspända träbroar är konstruerade med limträ. När vi lämnade bron och begav oss mot Duluth så hamnade vi mitt ute i ingenstans. Inte en tillstymelse till täckning på mobilerna, tvärmörkt ute och så passerade vi säkert 20+ rådjur och en svartbjörn i diket.
Plakat som visar  att det var den första bron av sin sort. 
Obligatorisk  brobild från sidan 2
På fredagen så åkte vi hem efter vår snurrande lunch i Duluth. Vi passerade då denna galningen (läs: idioten) som inte verkar vara så nöjd med Obama. Som ni kan se så har han en hel del sjuka klistermärken med div ultrakonservativa budskap så som: "Freedom brought to you by God, Guns and Guts". Ja, jösses! Only in America, folks.
Undra hur han röstar i November??

Min sista bild och observation var när vi var kanske 2 timmar från Madison. Vi fick då en fin "dubble rainbow". Ehh, that¨s it. 

Dubble rainbow, wow!

Nu blev det ett ganska lång inlägg igen, men som sagt så har jag ganska enkelt att roa mig själv med lite träbroar. Jag tror allt att det finns ett helt gäng där hemma i Sverige som uppskattar lite lättklädda broar, ni vet vilka ni är....

// Kristoffer

6 kommentarer:

 1. Även om jag inte kan påstå att träbroar är min storsta hobby så är jag stormförtjust i inläggen både från Dig och Lina..
  Tack för att Ni förgyller vår tillvaro. Härligt att få sitta och småfnittra när man läser../Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig för sent för en ny hobby mamma! Kram

   Radera
 2. Äntligen!! Nu snackar vi..Men vart är E-kolven? / Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. E-kolven är ju som sig bör givetvis i labbet, man kan också kalla det för kontoret. Och E-kolven kallar jag också datorn, ibland.

   Radera
 3. Gött med ett riktigt träbrosinlägg! Älskar´t!

  SvaraRadera