måndag 3 december 2012

Hoover Dam, del 2

Då så, jag skulle ju berätta om vårt besök vid Hoover Dam och inte bara om dess historia. Jag kan dock inte lova att det inte kommer smyga in lite mer fakta och historia under tiden.

Vi köpte som sagt biljetter till den guidade turen som innehåller besök dels till vattenkraftverket med också att man får gå i gångarna inne i dammen. Efter 9/11 så får man passera genom en flygplatskontroll med röntgen och sånt. Vi passerade igenom utan problem och stod i kön till filmen om Hoover Dam när en av vakterna kom fram till mig och frågade om jag hade med mig en kameraväska hit? Ja, svarade jag och undrade genast var min väska med 2 systemkameror + 5 objektiv?? Shit, den väskan vill jag INTE tappa bort. Det var himla tur att vakterna såg oss innan vi gick in och kollade på filmen.
Well well, vi påbörjade the Dam(n) Tour! (kanske inte lika roligt i skrift som det är när man säger det rakt ut). Alla i Göteborg, fattar vad jag menar...
Vi fick åka en hiss ner i berget tillsammans med en massa andra människor. Vi fick kolla på ett av rören som leder vatten från insuget ner till turbinerna. Det är bara 2 små rör som är ca: 10 meter i diameter. Vi åkte vidare ner i berget till vi kom ut i turbinhallen på Nevadasidan. Det är faktiskt fantastiskt vackert inuti Hoover Dam. Man la ner en massa tid och pengar på en Art Deco inredning. Det är vackra stengolv med motiv tillsammans med kaklade väggar i mönster.

HooverDam - 20121121 - 14
Kopparklädda hissar med örnar som representerar ursprungsbefolkningen i området

Efter detta så lämnade vi pöbeln (dom som bara skulle på den guidade turen till vattenkraftverket) och gick vidare i en gång rakt in i dammen. Vi fick åka en mycket mindre hiss en bit upp till vi kom in i dammens kärna. Gruppen fick gå ut så och titta ut över dammen genom ett "fönster". Ganska coolt. Men inte lika coolt som att gå och titta på skarvarna mellan de olika betongblocken. Nu måste jag lägga in lite ingenjörssnack igen. Hoover Dam är bygg av betong UTAN armering. Det är bara en och skär jä-la massa som håller ihop det. Betong avger värme när det härdar, så lösning var att man göt in vattenrör för att kyla ner betongen så att den härdade snabbare. Utan vattenkylning så skulle det ta 125 år för betongen av svalna. För att arbetet skulle vara hanterbart så göt man dammen i mindre parallelltrapets formade kuber jämte varande. Blocken är inte ihopgjutna utan ligger omlott kring varandra, men fortfarande fri att röra på sig. Så nu när vatten nivån var lägra än någonsin och därav vattentrycket mindre än någonsin, så kunde man se sprickor mellan dom olika blocken. Blocken har olika beteckningar i form av bokstäver som man ser på blocken.


Bild som visar hur man gjuter dammen i olika block


HooverDam - 20121121 - 12
Gjutskarv mellan block P och block O

HooverDam - 20121121 - 5
Lina står en gång som är 6 ft i diameter. Passar henne, men inte mig som är 6 ft 2 in.
Åter till vår tur.. Vi gick och tittade på en trappa som går hela vägen från toppen ända ner till botten av dammen. Trappan är alltså ca: 220 höjdmeter hög, as brant och har inga avsattser på vägen. Eftersom några har ramlat i trappan och fortsatt ner hela vägen ner och dött på kuppen så är det förbjudet att gå i den trappan numere. Synd! Vi åkt upp till toppen av dammen och promenerade fram och tillbaka mellan delstaterna Nevada och Arizona. Lite mer fakta om Hoover dam är att den stod färdig för invigning 1936 vilket var två år för tidplanen. Det händer inte så ofta i dagsläget. Något som händer om möjlig ännu mer sällan är att man byggda dammen under budget på den tiden!

Sen så körde vi upp till den nya bron Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge. Man kan gå ut på bron och vandra på den. Vi tog en del fina bilder över Hoover Dam därifrån, t ex bilderna i förra Hoover Dam inlägget. Bron är 580 meter lång med ett maxspan för bågen på 320 meter. Och vi tycker att Svinesundsbron har en lång betongbåge ( 247 meter). Men det som kanske är mest imponerande är att bron är 270 meter över vattenytan. 270 jävla meter upp i luften!! Det är nästan lika högt som Eiffeltornet (324 meter) för dom som tycker att det är högt.

HooverDam - 20121121 - 17
Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge sett från toppen av Hoover Dam
Man kan sammanfatta att ett besök till Hoover Dam och Hoover Dam Bypass bridge är för ingenjörer (då snackar vi den riktiga typen av civilingenjörer, ingen elektro- eller kemiingenjör här inte) vad ett besök till Liseberg är för barn. För er som mot förmodan skulle känna er stötta av detta säger jag bara... Du skulle ha gått väg och vatten! :)

Nu får det räcka för idag. Jag sitter på mitt hotelrum i Waverly, Iowa och skriver detta. Vi är här och inspekterar träbroar. Men det får det kanske bli ett annat inlägg om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar