torsdag 8 november 2012

Dumplingstips

Vi älskar dumplings! Jag har ju nämnt det innan men det tål verkligen att nämnas igen. Så därför tänkte jag bjuda på lite tips när man vill ångkoka sina gôttiga små dumplings (som man sedan dippar i en någon smaskig sås).
20121103-IMG_3502
Vi brukar använda lite olika recept men de som vi tycker bäst om har samma grund: fläskfärs, svamp, chili, ingefära, kinesisk vårlök, vitlök, ljus soja, sesamolja, risvinäger, sakke och lite salt (och lite socker). Sedan kan man så klart byta ut fläskfärsen och svampen mot annat som man tycker är gott. Det här receptet är rätt ok, men det finns mååånga fler så leta runt. Och skippa för guds skull allt med koriander!
20121104-IMG_3558
När man har hittat ett recept som känns gott är det bara att använda sin kreativa ådra och skapa snygga förpackningar i form av wonton-deg och sedan ångkoka allt i 10 min. Vi brukar köpa färdiga wontonplattor eftersom det tar så lång tid att göra dem själv och så är det lite trixigt att få dem jämna. Vi brukar också ångkoka lite grönsaker typ broccoli, att dippa till.20121104-IMG_3560
Jag hittade de här trevliga bambukorgarna i en second hand butik till ett mycket bra pris, men de finns ju att köpa i varenda asian food store annars. Går så klart att ha ångkokare i rostfritt stål men jag tycker att det är snyggast med bambu. Ett litet knep vi använder för att inte dumplingsen ska fastna är att ha smörpapper under dem. Se bara till att göra lite hål i pappret (behöver inte vara så många och inte så noga men som sagt, några stycker hål är alltid bra) så att ångan kommer igenom ordentligt. Annars kan man ju lägga ett lager av någon smaskig kålsort man gillar, i botten.

Det känns som att vi precis bara har börjat upptäcka massa goda recept så det är inte helt otroligt att det kommer ytterligare inlägg om det här. Sorry, men det är helt enkelt för gott för att inte skriva om :)
/Lina

Translation: My love for dumplings.

2 kommentarer:

  1. Så gott det ser ur och läckert fotat! Bambukorgarna är verkligen fina.

    Såklart du ska skriva om det!

    xx

    SvaraRadera